Ervaar het buitenleven optimaal
Voor 15uur besteld, vandaag verzonden*
Gratis verzending vanaf €35
Advies van experts
2.324+ tevreden klanten
Tuin-Dier.nl
Sluiten
Sluiten
Tuin-dier.nl / Tuin advies / Hoe verwijder je mos uit de grasmat?

Last van mos in je gazon? Met name op de schaduwplekken in je grasmat neemt mos de overhand. Dit komt omdat mos goed groeit in vochtige en donkere plekken waar gras juist behoefte heeft aan de zon. Zo neemt mos al gauw de overhand van slecht groeiend gras. In dit artikel vertellen we je graag hoe je de mos in het gazon kunt verwijderen en geven we enkele tips om het mos minder snel terug te laten komen.

ijzersulfaat toepassen

Voordat je begint raden we aan om ijzersulfaat toe te passen op mos in je gazon. Je kunt ijzersulfaat eenvoudig strooien op gieten met een gieter. Let op, pas op voor je kleding en tegels. Wanneer ijzersulfaat in aanraking komt met water kan het roestplekken op je kleding en tegels veroorzaken. Niets voor niks heb je binnen een paar dagen gelijk het mos is je grasmat dood. Een goed begin om het mos in je grasmat te verwijderen.

Graag meer weten over ijzersulfaat? Lees dan het artikel ‘wat is ijzersulfaat?’

verticuteren

Wanneer je ijzersulfaat hebt gebruikt is het mos dood en kun je gaan verticuteren. Zo kun je dode mos er goed uit halen en gelijk de grasmat weer beluchten. Het gras kan hierdoor weer beter lucht, licht, water en voeding opnemen. Hierdoor ontwikkelen de wortels van je gras zich beter en kan het beter groeien. Zo krijgt de mos minder kans om te groeien. Huur voor grote stukken gras een verticuteermachine of ga zelf aan de slag met een verticuteerhark. Het gazon is dan weer klaar voor een nieuw tuinseizoen.

Iets meer willen weten over verticuteren? Lees dan onze blog ‘wat is verticuteren?’ waarin je alles kun lezen over verticuteren.

graszaad bijzaaien en Bemesten

Het mos is doodgegaan door ijzersulfaat en grondig verwijderd door verticuteren. De kans is groot dat je nu een grasmat met veel kale plekken hebt. Hoogste tijd om deze met graszaad bij te zaaien en te bemesten. Door graszaad bij te zaaien kan er weer nieuw gras ontkiemen en opkomen. Met de toepassing van meststoffen heeft je gras voldoende voeding om weer optimaal te groeien. Ook tot ver na het verticuteren. Tevens zorgen de meststoffen ervoor dat je grasmat beter beschermt is tegen vorst en droogte.

Wil je graag meer informatie over meststoffen? In de blog ‘wat zijn meststoffen’ kun je hierover meer lezen.

niet te kort maaien

Bij voldoende zon en regen (of sproeiwater) zal je grasmat sterk en groen moeten zijn. Mits het uiteraard niet te leiden heeft gehad van ziekte, plagen of grote intensiteit zoals sport. Om je gras zo te houden is het aan te raden om gras lang te laten groeien. Helemaal bij droge periodes in bijvoorbeeld de zomer. Wanneer je het gras langer laat groeien kan het in droge periode langer water zoals ochtenddouw vasthouden. Ook heeft het minder last van de felle zon en is je grasmat minder snel uitgedroogd. Kortom: niet te kort maaien.

kalk strooien

Een zure grond zorgt ervoor dat de grasmat te weinig voedingsstoffen heeft. Hierdoor groeit gras minder snel en verzwakt je gazon. Mos groeit juist heel snel in een te zure grond. Door kalk te strooien zorg je voor de meest ideale zuurgraad voor je grasmat. Zo is een pH-waarde tussen 6 en 7 perfect om je gras gezond te laten groeien. Kalk strooien kun je het beste doen in het najaar.

Meer willen weten over kalk, zuurgraad en pH-waarde? In “alles over kalk voor gazon” gaan we hier dieper op in.

herhaal het jaarlijks

Een gezonde en groene grasmat zonder mos behouden? Herhaal bovengenoemde stappen jaarlijks. Dus dat betekend:

  • IJzersulfaat toepassen
  • Verticuteren
  • Graszaad bijzaaien en bemesten
  • Niet te kort maaien
  • Kalk strooien

In onze webshop hebben we alle artikelen om eenvoudig mos uit je grasmat te halen en houden. Met ons kant-en-klare verticuteer pakket heb je gelijk alles in huis om de strijd tegen het mos in grasmat aan te gaan.

Bekijk hier het kant-en-klare verticuteerpakket

Over de auteur

Erik

Hoi! Mijn naam is Erik. Als echte tuin- en dierenliefhebber ben ik blij om voor Tuin-Dier zowel tuinadviezen als dieradviezen te mogen geven. Wil je meer weten over een bepaald onderwerp of wil je onjuistheden aangeven? Neem contact met ons op via [email protected], dan helpen we je graag.

Geplaatst in:

  • BSi
  • Canna
  • Ecostyle logo
  • Equifirst
  • Gloria logo
  • Havens
  • Hobby First
  • Kasper Faunafood
  • Luxan logo
  • Tuin-Dier logo
  • Viano logo

© Algemene VoorwaardenPrivacy Policy – Gemaakt door: OnlinevoorMKB