Ervaar het buitenleven optimaal
Voor 15uur besteld, vandaag verzonden*
Gratis verzending vanaf €75
Advies van experts
1.324+ tevreden klanten
Tuin-Dier.nl
Sluiten
Sluiten
Tuin-dier.nl / Tuin advies / Wat is verticuteren?

Door het gras te verticuteren haal je het beste uit de grasmat. Ben je nog niet bekend met verticuteren? We vertellen je op deze pagina graag wat verticuteren is, waarom je moet verticuteren en wellicht de belangrijkste vraag: hoe moet je verticuteren? Zo kun je optimaal genieten van een groene grasmat.

Wat is verticuteren?

Verticuteren is het verwijderen van mos en opensnijden van je gras. Dit kun je gemakkelijk met een zogeheten verticuteerhark doen. De verticuteerhark is een speciale hark met scherpe messen om de bovenste laag van je gazon te verwijderen. Het is aan te raden om dit minimaal twee keer per jaar te doen. Zowel in het voorjaar als najaar.

Waarom verticuteren?

Gedurende het jaar krijgt je gazon een viltlaag. Dit is ‘afval’ wat op je grasmat blijft liggen. Denk hierbij een overgebleven dood gras van grasmaaien, overgewaaide takjes of uitwerpsel van tuindieren. Door de ontbinding hiervan ontstaat er vilt. Een kleine laag vilt is niet schadelijk, het heeft zelfs een beschermende werking. Helaas is de vilt vaak te dik waardoor het gras problemen krijgt.

Een te dikke laag vilt kan de volgende problemen voor je gazon veroorzaken:

 • Het verstikt je gazon. Oftewel je gazon neemt moeilijker water, meststoffen en zonlicht op (essentieel voor de groei van gras);
 • Je gazon is gevoeliger voor ziekten zoals paddenstoelen;
 • Doordat gras minder groeit krijgt mos de overhand.

Bovenstaande problemen kun je voorkomen door de viltlaag te verwijderen. Met de hand is dit een lange intensieve tuinklus. De verticuteerhark zorgt ervoor dat je gemakkelijk en grondig de bovenste viltlaag eraf kan halen. Zo verwijder je de mossen en wortels van de bovenste graslaag. Hierdoor kan je grasmat weer beter water, gazonmeststoffen en zonlicht opnemen.

Hoe moet je verticuteren?

Bij verticuteren is voorbereiding heel belangrijk. Zo raden we aan om een paar dagen voor het verticuteren gebruik te maken van ijzersulfaat (lees ‘wat is ijzersulfaat’ voor meer informatie). Dit maakt mos in het gazon dood waardoor je tijdens verticuteren makkelijk en beter mos eruit haalt.

Is het mos dood gegaan van ijzersulfaat? Je kunt het gras vlak voor het verticuteren nog een keer goed kort maaien. Zo kun je beter bij de mossen en de grond. Daarnaast kun je eventueel sproeien zodat het gazon nadien sneller hersteld. Enkele tips vlak voor het verticuteren die je kunt toepassen.

Je kunt de verticuteerhark van twee kanten gebruiken. Gebruik de kant met 1cm. diepe messen bij een dikke viltlaag of de andere kant bij een minder dikke viltlaag. Nu kun je met de messen van de verticuteerhark in lengterichting gaan ‘harken’. Vervolgens in de breedterichting. Zo heb je het gazon in twee richtingen geverticuteerd.

Nu kun je alle dode mos met een bladhark uit de grasmat halen. Schik niet als je veel kale plekken in het gazon hebt, dit komt vaak voor. Deze kale plekken kunt u bijzaaien met herstel graszaad. Daarnaast is het aan te raden om de grasmat met gazonmest te bestrooien. Tot slot kun je het gazon besproeien met water. Zo is je grasmat na het verticuteren weer in staat om optimaal te groeien. Nu kun je weer optimaal genieten.

Alles wat je nodig bent voor verticuteren:

Over de auteur

Erik

Hoi! Mijn naam is Erik. Als echte tuin- en dierenliefhebber ben ik blij om voor Tuin-Dier zowel tuinadviezen als dieradviezen te mogen geven. Wil je meer weten over een bepaald onderwerp of wil je onjuistheden aangeven? Neem contact met ons op via [email protected], dan helpen we je graag.

Geplaatst in:

 • BSi
 • Canna
 • Ecostyle logo
 • Equifirst
 • Gloria logo
 • Havens
 • Hobby First
 • Kasper Faunafood
 • Luxan logo
 • Tuin-Dier logo
 • Viano logo

© Algemene VoorwaardenPrivacy Policy – Gemaakt door: OnlinevoorMKB