Ervaar het buitenleven optimaal
Voor 15uur besteld, vandaag verzonden*
Gratis verzending vanaf €75
Advies van experts
324+ tevreden klanten
Tuin-Dier.nl
Sluiten
Sluiten
Tuin-dier.nl / Uncategorized / Wat is het verschil tussen goede en slechte potgrond?

Er zijn verschillende soorten potgrond. Zo zijn er potgronden voor het zaaien en stekken, potgrond voor aanleg van het gazon of potgrondsoorten voor aanplanten. Toch zit er ook (prijs)verschil in universele potgrond? Waarom is de ene potgrond duur en de andere potgrond goedkoop? Op deze pagina leggen we het verschil uit tussen een goede en slechte potgrond.

Wat is goede potgrond?

Goede potgrond is rijk aan voedingsstoffen, heeft een goede drainage en luchtdoorlatendheid. Zo kunnen planten en bloemen zich goed wortelen met voldoende water. Daarnaast is een goede potgrond vrij van ziekteverwekkers en onkruidzaden. Het biedt een optimale omgeving voor planten om te groeien en gedijen.

Wat is slechte potgrond?

Slechte potgrond daarentegen kan gebrek aan voedingsstoffen hebben, te compact zijn, slechte drainage hebben. De potgrond kan klonteren waardoor planten zich niet goed kunnen wortelen. Daarnaast kan slechte potgrond meer ziekteverwekkers of onkruidzaden bevatten. Dit kan leiden tot slechte groei van planten, verminderde opbrengsten of zelfs de dood van de planten.

Planten potgrond

Het verschil in potgrond

Kortom, het verschil tussen goede en slechte potgrond heeft te maken met de kwaliteit van de voedingsstoffen, de fysieke structuur en de aanwezigheid van ziekteverwekkers of onkruidzaden. Het is belangrijk om te investeren in kwalitatief goede potgrond om gezonde planten te laten groeien.

Hoe herken je een goede potgrond?

Nu je het verschil in slechte en goede potgrond weet is het belangrijk om goede potgrond te herkennen. Hoe herken je een goede potgrond? Een goede potgrond heeft enkele belangrijke eigenschappen die je kunt herkennen door te letten op de verpakking en door de grond zelf te onderzoeken. Hieronder vind je enkele indicatoren van goede potgrond:

 • Goede structuur: De potgrond moet luchtig zijn en een goede structuur hebben. Als de grond te compact is, kan het water niet goed weglopen en kan het wortelsysteem van de plant verstikken.
 • Voldoende voedingsstoffen: De potgrond moet voldoende voedingsstoffen bevatten voor de planten die je wilt kweken. Het is belangrijk om te kijken naar de samenstelling van de grond en of deze geschikt is voor de specifieke plantensoorten.
 • Goede waterdoorlaatbaarheid: De potgrond moet goed water doorlaten, maar mag ook niet te snel uitdrogen. Het is belangrijk om te kijken naar de wateropnamecapaciteit van de grond en hoe snel het water weer wegloopt.
 • Geen ziekteverwekkers: De potgrond mag geen ziekteverwekkers bevatten, zoals schimmels of bacteriën, die de planten kunnen aantasten.
 • pH-waarde: De pH-waarde van de potgrond moet geschikt zijn voor de planten die je wilt kweken. De meeste planten groeien het best in een licht zure tot neutrale grond.

Bij het kopen van potgrond is het belangrijk om te kijken naar de verpakking en de samenstelling van de grond. Sommige potgronden zijn speciaal samengesteld voor bepaalde plantensoorten, zoals cactussen of orchideeën. Je kunt ook letten op keurmerken, zoals het RHP-keurmerk, wat aangeeft dat de grond is gecontroleerd op kwaliteit en veiligheid. Het is ook aan te raden om potgrond te kopen bij een gerenommeerde tuinier of tuincentrum.

Onze soorten potgrond:

Over de auteur

Wietse van 't Spijker

Geplaatst in:

 • BSi
 • Canna
 • Equifirst
 • Havens
 • Hobby First
 • Kasper Faunafood
 • Viano

© Algemene VoorwaardenPrivacy Policy – Gemaakt door: OnlinevoorMKB