Ervaar het buitenleven optimaal
Voor 15uur besteld, vandaag verzonden*
Gratis verzending vanaf €75
Advies van experts
1.324+ tevreden klanten
Tuin-Dier.nl
Sluiten
Sluiten
Tuin-dier.nl / Tuin advies / Het verschil tussen engerlingen en emelten

Engerlingen en emelten kunnen enorme schade aanrichten aan het gazon of de planten. Beiden zijn larven die wortels van je gras of planten kaalvreten. Wanneer de temperaturen warmer worden zullen de larven naar boven komen en gaan knagen aan de wortels. De kans is dus groot dat je in de lente of zomer ziet dat je last hebt van engerlingen of emelten. Help! Wat zijn de verschillen tussen engerlingen en emelten? Waaraan kun je dat zien? Op deze pagina geven graag antwoord op deze vragen.

Wat is het verschil tussen Engerlingen en Emelten?

Zowel engerlingen en emelten zijn larven. Het belangrijkste verschil tussen engerlingen en emelten is het type insect waar ze vandaan komen en de schade die ze aanrichten.Engerlingen komen namelijk uit de eitjes van een meikever en brengen veelal schade aan het gazon. Emelten zijn larven van de langpootmug en vreten, naast gras, ook wortels van planten kaal. Door de minder strenge winters overleven de eitjes van de meikever en langpootmug gemakkelijker waardoor de populatie groeit. Hierdoor komt deze plaag in gazons, tuinen en landbouwgebieden helaas steeds vaker voor.

Engerlingen

Engerlingen

Engerlingen zijn de larven van kevers zoals de meikever, junikever en rozenkever. Je kunt de engerlingen herkennen aan het witte, C-vormige lichaam met een oranjebruine kop en bruine poten. De larven  leven in de grond en voeden zich met de wortels van gras en andere planten. Ze kunnen aanzienlijke schade aanrichten aan gazons en gewassen, omdat ze de wortels beschadigen. Dit kan leiden tot verwelking en afsterven van planten of het gazon. Wil je weten of jij last hebt van engerlingen? Wanneer er veel vogels in je tuin zitten te wroeten is de kans al groot dat je last hebt van engerlingen. De vogels pikken namelijk engerlingen eruit als heerlijke snack. Je kunt ook een schep pakken en een stuk grond bij het dode gras eruit scheppen om te kijken of ze in je bodem zitten. Zo kun je zien of er nog engerlingen vlak onder je grasmat in de grond zitten.

Emelten

Emelten zijn de larven van de langpootmug, ook wel bekend als de langpootmuglarve. Ze hebben een grijze tot bruine kleur, een cilindrisch lichaam en geen duidelijk onderscheid tussen kop en lichaam. Zo kun je dus ook goed het verschil tussen engerlingen en emelten zien. Emelten leven ook, net als de engerlingen, in de grond en voeden zich met gras en andere planten. Ze veroorzaken schade door aan de stengels van planten te knagen, waardoor de planten verzwakken en kunnen afsterven. Wil je weten of jij last hebt van emelten? Emelten kunnen tot maar liefst 5 centimeter worden. Wanneer je goed kijkt, zie je de emelten tussen de grond van de wortels en het gras dus wel liggen. Bij een stukje doodgevreten gras kun je ook een stuk grond met de schep eruit halen om te kijken of emelten hier aanwezig zijn.

Het verschil tussen engerlingen en emelten

Engerlingen en Emelten bestrijden

Heb je last van engerlingen of emelten in je tuin? We hebben een biologisch en ecologisch verantwoord middel: NovaFerm Viva. Dit bestrijdingsmiddel kan met water worden verdund en worden toegepast met drukspuit of gieter. Het versterkt de groei van planten en de wortels van je gazon waardoor het weerstandsvermogen van de planten en de grasmat wordt verhoogd. Het natuurlijke mengsel met sporenvormende bacteriën zorgt ervoor dat je tuin minder gevoelig is tegen engerlingen en emelten. Meer weten hoe je engerlingen en emelten kunt bestrijden? Lees ons artikel ‘Engerlingen en emelten bestrijden’.

Natuurlijke bestrijdingsmiddel:

Over de auteur

Erik

Hoi! Mijn naam is Erik. Als echte tuin- en dierenliefhebber ben ik blij om voor Tuin-Dier zowel tuinadviezen als dieradviezen te mogen geven. Wil je meer weten over een bepaald onderwerp of wil je onjuistheden aangeven? Neem contact met ons op via [email protected], dan helpen we je graag.

Geplaatst in:

 • BSi
 • Canna
 • Ecostyle logo
 • Equifirst
 • Gloria logo
 • Havens
 • Hobby First
 • Kasper Faunafood
 • Luxan logo
 • Tuin-Dier logo
 • Viano logo

© Algemene VoorwaardenPrivacy Policy – Gemaakt door: OnlinevoorMKB